Wspominając tegoroczny FKŻ można sięgnąć po prosty przepis, który zaprezentowała Malka Kafka podczas warsztatów kuchni żydowskiej.
Azifa
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 duża papryka jalapeño bez nasion, drobno posiekana
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka imbiru w proszku (lub do smaku)
- ¼ łyżeczka kurkumy w proszku (lub do smaku)
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy (lub oleju arachidowego)
- Sól do smaku
Wypłukaną soczewicę ugotuj na miękko (ok. 30 min.) w dużej ilości lekko
osolonej wody. Odsącz na sicie i zahartuj zimna wodą. Wymieszaj soczewicę z pozostałymi składnikami.
Pozostaw w lodówce do schłodzenia.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz