16 lipca 2014

festiwalowe smaki - Azifa

Wspominając tegoroczny FKŻ można sięgnąć po prosty przepis, który zaprezentowała Malka Kafka podczas warsztatów kuchni żydowskiej.

Azifa


Składniki:

  •         1 szklanka zielonej soczewicy
  •         1 duża papryka jalapeño bez nasion, drobno posiekana
  •         ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
  •         1 łyżeczka imbiru w proszku (lub do smaku)
  •         ¼ łyżeczka kurkumy w proszku (lub do smaku)
  •         3 łyżki stołowe soku z cytryny
  •         2 łyżki oliwy (lub oleju arachidowego)
  •         Sól do smaku


Wypłukaną soczewicę ugotuj na miękko (ok. 30 min.) w dużej ilości lekko osolonej wody. Odsącz na sicie i zahartuj zimna wodą.  Wymieszaj soczewicę z pozostałymi składnikami. Pozostaw w lodówce do schłodzenia.

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz